Tilanne ArkkitehditTilanne Arkkitehdit

Tilanne Arkkitehdit

Teesit

Näihin asioihin Tilanne Arkkitehdit pyrkii töissänsä. Osa on viisaampien sanomaa osa itse mietittyä. Eivät nämä valmiita ole, eivätkä ne sisällä kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta näiden takana seistään nyt.


Arkkitehtuuri on moniaistista suunnittelua
Suunnitellaan ensisijaisesti tilaa. Tilan tuntuun vaikuttavat valot ja värit, materiaalituntu, tuoksut (puu tuoksuu, eri puulajit tuoksuvat eri tavalla, eri tyyppiset maalit tuoksuvat erilaiselle), äänitila ja akustiikka sekä lämpötila. Usein kaikkiin näihin ei pysty vaikuttamaan jokaisen tilan osalta, mutta kokonaisuuden osalta voi tehdä linjaavia ratkaisuja.

Suunnittelua käyttäjän mukaan
Koneille konehallit ja ihmisille ihmisen kokoiset tilat. Hyvä rakennus mukautuu käyttäjänsä elämäntapojen ja -tilanteen mukaan. Toisaalta on hyvä kunnioittaa vanhaa rakennusta opettelemalla uusia tapoja. Matala oviaukko opettaa nöyryyttä.

Rakennus pitää sopeuttaa ympäristöönsä
Olipa ympäristö sitten korpimetsää, kaupunkia tai kultturimiljöötä tulle rakennuksen kunnioittaa sitä. Modernin kontrastin tekeminen ei useinkaan ole perusteltua, joskin joskus mahdollinen tapa tuottaa laadukasta rakennettua ympäristöä.

Suojelu on arvoa ja arvostusta lisäävä seikka ei painolasti
Museovirasto ja paikalliset museot ovat yhteistyötahoja, jotka opastavat, auttavat ja tukevat taloudellisestikin eivätkä suinkaan toimi ensisijaisesti työmaapoliiseina. Vanhat rakennukset ja miljööt ovat osa kulttuuriperintöä, jota tulee vaalia seuraaville polville. Rakennuksien käyttökelpoisuus edesauttaa aina säilymistä. Satavuotiaalla rakennuksella on sadan vuoden toimitusaika.

Rakennuksen suunnittelu on arkkitehdin, tilaajan ja muiden suunnittelijoiden yhteistyötä
Arkkitehti hallitsee rakennuspalikat, muut suunnittelijat ja viranomaistahot ja muodonannon. Tilaaja työstää arkkitehdin avulla omia toiveitaan rakennuksesta. Lähtötilanteessa ei usein tiedetä minne ollaan päätymässä tai mistä lähdössä.

Suunnitelmat voivat parantua rakentamisen aikana
Hyvät rakentajat kysyvät, ehdottavat ja kyseenalaistavat. Hyvä arkkitehti vastaa, kuuntelee ja perustelee. Paras lopputulos saavutetaan kun arkkitehti nauttii muiden suunnittelijoiden ja rakentajien luottamusta ja myös vastavuoroisesti kunnioittaa toisten ammattitaitoa. Arkkitehdin on hyvä käydä usein työmaalla.

Hyvä materiaali elää ja vanhenee kauniisti ja on korjattavissa
Perinteisillä materiaaleilla on kiistatta pisin käyttökokemus takanaan. Kulunut askelma on kaunis, patinoitunut pinta kertoo enemmän ja pläkki voi olla koriste ja merkki kuluneista vuosista.

Rakentaminen ja sen suunnittelu on oltava mukavaa
Elämänsä suurimman investoinnin suunnittelun ja toteutuksen pitää olla myös mukavaa. Kolmellasadalla tonnilla otsan rypistelyä ei objektiivisesti arvioiden kuulosta kovin järkevältä. Suurimmat säästöt ja parhaat ratkaisut on helpoin tehdä suunnittelupöydän ääressä riittävän ajan kanssa.